2023 Yılında Google'da Yükselmenizi Sağlayacak 25 İşe Yarar Öneri

2023 Yılında Google’da Yükselmenizi Sağlayacak 25 İşe Yarar Öneri

Total
0
Shares

Bu blog sayfasını yayına aldığımda, özellikle SEO‘ya yeni başlayan kişilerin en azından kendi internet siteleri için orta düzeyde SEO yapacak kadar bilgi sahibi olmasını amaçlamıştım. Blog sayfamı takip ederek başlangıç veya orta düzeyde SEO bilgisi sahibi olabileceğinizi düşünüyorum açıkçası.

Bugünkü yazıma geçmeden önce şunu söylemeliyim ki, eğer SEO konusunda yeniyseniz, Yeni Başlayanlar İçin Temel SEO Kavramlarına Giriş (yeni sayfada açılır) isimli yazımı okumalısınız. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan bu yazımızın konusu olan, Google’da yükselmenizi sağlayacak taktikler hakkında hazırladığım listeye birlikte göz atalım.

Anahtar Kelimelerinizi Araştırın

Google’da üst sıralara çıkma yöntemlerinin ilk iyi bir anahtar kelime analizi yapmaktır. Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Ahrefs ya da başka bir araç ile anahtar kelime ya da kelime gruplarının ne kadar arandığını ve benzeri aramaları görebilirsiniz.

Kaliteli İçerik Oluşturun

SEO’nun en temel kuralı şudur: “Content is King” İçeriğin önemini vurgulamak için söylenmiş bu cümle, bazı Google güncellemeleri tarafından gerçekliğini sorgulatsa da SEO yapacak bir kişinin bilmesi gereken en önemli şeyin kaliteli içerik olduğunu anlatıyor. Oluşturduğunuz internet sitelerindeki blog yazılarınızda ya da ürün açıklamalarında içeriğin size özgün ve kaliteli olmasına lütfen dikkat edin.

Web Sitenizin Optimize Edin

Burada bahsettiğim optimizasyon, internet sitenizin hızı ve mobil uyumluluğudur. Bu iki durum SEO için en az içerik kadar önemlidir. Artık internet sitelerinizin masaüstünden çok mobil cihazlarda görüntülendiğini ve yavaş açılan bir sayfaya girmeye çalışan kullanıcıların yaşadıkları bu yavaşlıktan dolayı belki de bir daha internet sitenizi ziyaret etmeyeceğini göz önünde bulundurun. Mobil uyumluluk sorunları ya da hız problemleri için profesyonel bir destek de alabilirsiniz.

Site İçi SEO Yapın

Açıkçası site içi SEO dediğim şey, başlangıç düzeyinde bir insan için yabancı bir kavram olabilir. Fakat ileride paylaşacağım yazılarla site içi SEO için de sizleri bilgilendireceğim. Yine de ne demek istediğimi şu şekilde anlatabilirim. Sayfa oluştururken meta açıklamalarını mutlaka kullanın. Alt açıklamalarını da ihmal etmeyin.

Önceden backlinklerin sayısı her şeydi. Yani Google kalitesiz de olsa binlerce backlink alan bir sayfayı üste çıkartırdı. Ama son güncellemelerle birlikte, kalitesiz backlinkler önemini yitirdi ve hatta site için zararlı bir hale bile geldi. Bu yüzden backlink aldığınız sayfaların kaliteli içeriğe sahip olmasına ve DA gibi değerlerin yüksek olmasına dikkat edin.

Sitenizi Takip Edin

Hangi sayfanızın popüler olduğunu, hangisinin çabucak çıkılarak terk edildiğini iyi analiz edin ve problem olabileceğini düşündüğünüz yazı ya da her türlü içeriği yeniden hazırlayın.

Long-tail Kelimeler Kullanın

Long-tail’i uzun kuyruklu anahtar kelime olarak çevirebiliriz. Yani yalnızca “kitap” gibi tek kelimeden oluşan anahtar kelimeler yerine “ankara kitap satan yerler” gibi birkaç kelimeden oluşan anahtar kelimelere odaklanın. Bu hem rekabetinizi düşürecek hem de görünürlüğünüzü artıracaktır.

Sosyal Medyanın Gücünden Yararlanın

İnternet siteniz için sosyal medya hesapları oluşturun ve siteye eklediğiniz bütün içerikleri takipçilerinizle paylaşın. Ayrıca içeriklerinizin kullanıcılarınız tarafından kolayca paylaşılmasını sağlamak için sitenize butonlar ekleyin. Sosyal medya üzerinden gelen (Örneğin Facebook) her bir trafiğin SEO açısından çok kıymetli olduğunu unutmayın.

Kolay Gezinilebilir Sayfa Deneyimi Sağlayın

Kullanıcılarınızın bir sayfadan diğerine kolayca geçmesini sağlayacak adımlar atın. Örneğin bir  yazıyı aşağı doğru kaydırdığınızda otomatik olarak ilgi çekici ikinci bir yazıyı kullanıcılarınıza gösterin. Blog sayfamda şu an okuduğunuz yazı bitip biraz daha aşağı gittiğinizde, benzeri başka bir yazı ile karşılacaksınız. Yine kullanıcılarınızın sitenizde herhangi bir yere gitmesi için oluşturduğunuz menü ya da bağlantıların okunaklı ve anlaşılır renk ya da tasarımda olmasına dikkat edin.

Sitenizi Sesli Arama İçin Optimize Edin

Aslında birkaç öneri önce bahsettiğim Long-tail yani uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmanız gerektiği önerisinin bir benzerini tekrar yazmış oluyorum. Google ya da Apple cihazlar üzerinden sesli arama ile uzun ve soru şeklinde olacak anahtar kelime ya da başlıklar kullanın. Yani “ikinci el kitap” almak yerine “internetten nasıl ikinci el kitap alırım?” şeklinde kelime grubu ya da cümlelere odaklanın.

Yapılandırılmış Veri Kullanın

Öncelikle yapılandırılmış verinin ne olduğunu bilmiyorsanız buraya tıklayarak (yeni pencerede açılır) Google’ın hazırladığı sayfayı ziyaret edin. Bu yazıyı okuduysanız ya da yapılandırılmış veriler hakkında bilgi sahibiyseniz, 2023 yılında Google’da yükselmek için bu verilerin kullanımın önemli olduğunu unutmayın. Örneğin ürün sayfanıza bir değerlendirme bölümü ekleyin.

Görselleri Optimize Edin

Sitenizdeki tüm görselleri optimize ederek yeni biçimde yayınlayın ve boyutlarını olabildiğince düşürün. Bunu yaparsanız sitenizin hızında ciddi artış olduğunu da gözlemleyeceksiniz.

Meta Etiketleri Kullanın

Site ici SEO kısmında bahsetmiştim fakat ayrı bir başlıkta tekrar yazmak istiyorum. Sayfanızda mutlaka meta etiketleri kullanarak meta başlığı ve açıklaması ekleyin. Şunu da lütfen unutmayın. Uzun süredir Google meta kısmına eklenen anahtar kelimeleri değerlendirmeye almıyor.

Tabi yazınızla alakalı olmak koşulu ile, hazırladığınız ürün açıklaması ya da blog yazınızda sitenizde yer alan başka bir sayfaya (daha önce yayınlanmış bir yazı olabilir) bağlantı verin.

Başlık Etiketleri Kullanın

Yazılarınızı hazırlarken H1,H2,H3 gibi etiketlerden yararlanın ve yazınızı bu etiketlere göre hazırlayın. Başlık etiketlerinin kullanımı ile ilgili detaylı bir blog yazısı da hazırlıyorum.

Sitenizi Güncel Tutun

internet sitenizi güncel tutarak kullanıcılar için ilgi çekici hale getirin. Bu hem trafiğinizin artmasına hem de Google’da sıralamanızın yükselmesine yardımcı olacaktır.

Görseller İçin Alternatif Metin Kullanın

Alt metni olarak bilinen alana mutlaka yazı ya da ürününüzle ilgili bir iki kelime yazın. Bu görsellerinizin sıralamasını yükseltecektir.

LSI Anahtar Kelimeleri Kullanın

LSI anahtar kelime, Google’ın bir konu ile ilgili anlamsal olarak ilişki gördüğü kelime ya da kelime gruplarıdır. Bu bağlamda LSI anahtar kelimelerinizi mutlaka içeriğinize dahil edin.

Sosyal Medya Paylaşım Butonları Kullanın

Yukarıda da belirttiğim gibi yazınızın kullanıcılar tarafından sosyal medya hesapları üzerinde paylaşılması ve bu paylaşımlardan aldığınız trafik SEO için çok değerledir. Bu sebeple yazınızın görünür bir yerine fakat insanları rahatsız etmeyecek şekilde sosyal medya paylaşım butonları ekleyin.

Bir SEO Uzmanına Danışın

Buradaki yazıların birçoğu giriş seviyede kullanıcıların yapabileceği şeylerse de bazıları için profesyonel SEO desteği almanız gerekebilir. Bu nedenle daha iyi bir SEO için bir SEO uzmanına danışın.

Mutlaka Mobil Uyumlu Tasarım Oluşturun

İnternet sitelerinizin mobil uyumlu olup olmamasına dikkat edin ve eğer mobil cihazlarda görüntülerken bir sorunla karşılaşırsanız bunu düzeltin. Google daha önce mobil öncelikli olarak çalışacağını duyurmuştu. Zaten siz de günlük kullanımınızda internet sitelerini ziyaret ederken daha çok mobil cihazlar kullandığınızın farkındasınızdır. Bu nedenle görsel ya da herhangi bir başka tasarımın mutlaka mobil uyumlu olmasına dikkat edin.

Sosyal Medya Paylaşımları Yaparken Etiketlerden Yararlanın

Hazırladığınız ürün ya da blog sayfasını sosyal medya hesapları üzerinden paylaşırken mutlaka hashtaglerden yararlanın. Böylece yazınızın alakalı kişiler önüne düşmesini ve trafik almasını sağlayabilirsiniz.

Bilgilendirici Videolar Oluşturun

Ürün ya da blog sayfalarınız için videolar hazırlamaya ve bu videoları YouTube gibi video paylaşım sitelerinde ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.

Sitenizi Forum ya da Benzeri Ortamlarda Tanıtın

Düzenli ve manuel olarak yani herhangi bir robot kullanmadan forum gibi ortamlarda sitenizi tanıtın. Böylece hem backlink hem de trafik kazanabilirsiniz.

Yerel SEO’ya Odaklanın

Bu öneri herkes için geçerli olmayabilir ama bir şehir ya da bölgeye yönelik hizmet ya da ürününüzü pazarlıyorsanız mutlaka Google, Apple ve Yandex’e işletmenizi ekleyin. Sitenizin adı, adresi, internet sitesi ve telefon numarası gibi bilgileri firma rehberlerinde de paylaşmayı ihmal etmeyin.

Özet

Yukarıda 1000 kelimeden fazla bir yazı oluştu ve yazının sonuna kısa bir özet de eklemek istedim. 2023’te Google’da yükselmek için kaliteli içerik oluşturun, içeriklerinizi sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın ve kullanıcılarınızın da paylaşım yapmasına teşvik edin. Ayrıca tek kelimelik anahtar kelimeler yerine daha uzun ve soru şeklinde olabilecek anahtar kelimeler ve yazı başlıkları kullanın. Yazınızı eklerken mutlaka H1,H2,H3 gibi başlık etiketlerinden yararlanın ve meta açıklamalarını özenle girin. Eğer yazı buna uygunsa bir video hazırlayın ve her yazınızı (ürün yazısı ya da blog yazısı farketmez) bir görsel ile destekleyin.

Yazıyı okuduktan sonra profesyonel bir destek ihtiyacı duyarsanız iletişim sayfamda yer alan formu kullanarak bana ulaşabilir ya da (online olduğumda görünen) altta yer alan canlı destek kısmı ile 7/24 çekinmeden irtibata geçebilirsiniz. Bu yazı ile ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yer alan butona tıklayarak paylaşabilirsiniz.

2 Yorum
  1. Yazınızı oldukça beğendim. SEO’ya yeni başlayan birisi olarak bütün yazdıklarınızı teker teker okuyup uygulamaya çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir