Yeni Başlayanlar İçin Temel SEO Kavramlarına Giriş

Total
0
Shares

Arama motoru optimizasyonu nedir?

SEO’nun tanımıyla başlayalım. SEO dediğimizde tam olarak ne demek istiyoruz?

Web sayfanızı kaliteli ve etkili olması açısından optimize etme sürecidir.SEO’nun nihai amacı, bir web sitesini arama motorlarının organik sonuçlarının en üstünde göstermektir.

Diğer bir deyişle, SEO ile, birisi Google arama kutusuna alakalı arama terimleri yazdığında web sitenizin arama motorunda üstlerde yer almasını sağlayabilirsiniz.

SEO neden önemlidir?

Organik sonuçların en üstünde yer alan siteler (sonuçların üzerinde görünen ücretli reklamlar hariç), özellikle ilk 5 site, organik arama trafiği olarak da bilinen arama motoru trafiğinin çoğunluğunu alır.

Bu, web sitenizin Google’da bulunmasını istiyorsanız, SERPS’de (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) görünmesi gerektiği anlamına gelir.

Arama motoru optimizasyonu nasıl çalışır?

Web sitenizi arama motorları için optimize etmek için bir dizi kurala uymanız ve web sitenizin altyapısını buna uygun ayarlamalısınız..

Sonraki adım, sitenizin sonuçlarda görünmesini istediğiniz anahtar kelimeler için içeriğiniz aracılığıyla onlara doğru sinyalleri vermektir. Buna sayfa içi SEO denir.

SEO’daki bağlantılar, bir sitenin sıralamasını olumlu yönde etkileyebilecek bir “güven oyu” görevi görür. SEO terminolojisinde buna site dışı SEO denir.

Arama motorları nasıl çalışır?

Bir arama motorunun İnternette bir web sitesi bulmaktan belirli bir arama sorgusu için sonuçları görüntülemeye kadar attığı farklı adımları anlamak, SEO kurallarının her aşamada ne yapması gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Özetle, arama motorları üç aşamada çalışır: tarama, indeksleme ve sıralama.

Aşama 1: Tarama

Bu aşamada, arama motorları yeni sayfalar keşfetmek için web’i botlar aracılığıyla tarar. Sayfanın okunabilirliğini ve dizine eklenebilirliği kontrolü sağlanır. Bu, web sitesinin kök klasöründe robots.txt adlı bir dosyada tanımlanır.

Tarama, ana sayfadan başlar ve daha fazla sayfa keşfetmek için herhangi bir bağlantıyı (dahili veya harici) takip eder. Arama motorlarının okuması gereken tüm sayfaları listeleyen bir XML dosyası olan bir XML site haritası da kullanabilirler.

Aşama 2: Dizin

Dizin oluşturma işlemi sırasında, arama motorları bir web sitesinden (ve tüm bireysel sayfalardan) belirli bilgileri çıkarır ve dizinlerine ekler.

Sayfa başlığı, açıklama, içerik türü, ilgili anahtar kelimeler, dahili bağlantı sayısı, resimler, videolar vb. gibi şeyleri algılarlar.

Aşama 3: Sıralama

Sayfaların hangi sıra ile görüneceğini ayarlanmasını kontrol edilir.

Bu süreç için, makine öğrenimini (RankBrain), doğal dil işlemeyi ve sıralama mühendisleri tarafından tanımlanan manuel kuralları birleştiren bir dizi algoritma kullanılır.

Arama Motoru Sıralama Faktörleri

Arama motorlarında hangi sayfaların hangi sırayla görünür olacağını karar vermek için bazı kurallar uygulanır.

Bu kurallar SEO dünyasında arama motoru sıralama faktörleri olarak bilinir. Özetle, bu faktörler bir web sitesinin arama sorgularında göründüğü sıralama konumunu etkiler.

Google, bu süreçte 255’ten fazla kural kullandıklarını defalarca belirttiler, ki bu onların gizli formülüdür.

Hiç kimse tam içeriği bilmiyor, ancak yıllar içinde SEO mühendisleri, analiz ve testler yoluyla temel SEO faktörlerini belirlemişlerdir.

En Önemlileri;

  • İçerik Kalitesi
  • Web Sitesi Ve Yazarın İtibarı
  • Gelen Bağlantıların Sayısı Ve Türü

İçerik Kalitesi

İçerik kalitesi her şeyden önce gelir. Google, kullanıcıları mutlu etmek ister ve kullanıcılarına amaçlarına hizmet eden web sitelerini göstermek için elinden gelenin en iyisini yapar.

Google içeriği kaliteli olmayan sayfaları geri sıralara düşürür.

Bu nedenle, kullanıcıların okumak ve etkileşim kurmak istediği içeriği yayınlamak temel bir SEO konseptidir. Aksi takdirde, yüksek sıralama beklentiniz olmamalıdır.

Web sitesi ve yazarın itibarı

İnternet ücretsiz bir yayıncılık platformudur. Herkes herhangi bir konuda yayın yapabilir ve bir konuda doktor veya uzman rolünü üstlenebilir. Bu bazen tehlikeli olabilir (örneğin sağlıkla ilgili sorunlar söz konusu olduğunda) ve yanıltıcı olabilir.

Google, iyi bir üne sahip siteleri ve yazarları belirlemelerine yardımcı olmak için kullanıcılarını yanıltıcı bilgilerden korumak istiyor.

Basit bir ifadeyle, bu, Google’ın bir konuda kanıtlanmış yetki ve uzmanlığa sahip siteleri ve kullanıcıların güvendiği siteleri sıralamaya çalıştığı anlamına gelir.

Bunu yapmak için, İnternet’teki diğer sitelerin belirli bir web sitesi veya yazar hakkında ne düşündükleri de dahil olmak üzere bir dizi sinyal kullanırlar.

Her şeyden önce, web sayfalarının herhangi arama terimi için sıralanamayacağını anlamalısınız, ancak bunun uzmanlık ve yetkiye sahip olduğu bir alan olduğunu göstermelisiniz.

İkincisi, bir konuda uzman olduğunuzu söylemek yeterli değildir,

Gelen bağlantıların sayısı ve türü

Yukarıda, SEO’daki bağlantıların bir web sitesi için diğerine “güven oyu” olarak davrandığından bahsetmiştim. Bu, Google’ı en popüler arama motoru yapan temel kavramdır.

Google’ın kurucuları, diğer sitelere bağlantıları olan sitelerin yukarı sıralarda yer alması gerektiği fikrini ortaya attı.

Akademik makaleler için örnek verecek olursak daha fazla atıf alan çalışmalar, daha az atıf alan çalışmalara göre daha önemlidir.

Anlamanız gereken şey, bir web sitesinin rekabette üst sıralarda yer alması için diğer ilgili web sitelerinden baglantı linkleri alması önemlidir.

Bağlantıların yanı sıra, sıralama için önemli olan başka faktörler de vardır:

Site Hızı – Özellikle mobil cihazlarda site yükleme hızı

Mobil uyumlu – sitenin mobil cihazlarda nasıl kullanıldığı

Web sitesi güvenliği – güvenli iletişime (https) sahip bir web sitesi, SSL yüklü olmayan bir web sitesinden daha iyidir

Kullanıcı deneyimi – çok sayıda pop-up ve banner ile kullanıcılara kötü bir deneyim yaşatan siteler üst sıralarda yer alması zordur.

SEO dostu web tasarımı

Bir diğer temel SEO konsepti, arama motorlarının işini kolaylaştırabilir ve böylece sıralama şansınızı artırabilir.

Web sitesi tasarımı hakkında konuştuğumuzda, web sitesinin görünümüne veya kullanılan renklere değil, diğer faktörlere odaklanıyoruz:

SEO optimize edilmiş web sitesi yapısı

  • Menü yapısı
  • Ulaşılabilirlik
  • URL yapısı
  • Kullanıcı Deneyimi ve Gezinme Yapısı
  • Dahili bağlantı

Kullanıcıların herhangi bir cihazda kullanması ve arama motoru tarayıcılarının içeriğine erişmesi ve anlaması kolay olan bir web sitesi kombinasyonudur.

SEO Anahtar Kelime ve Anahtar Kelime Araştırması

SEO öğrenmeye başladığınızda, “anahtar kelime” ve “anahtar kelime araştırması” terimleriyle çok karşılaşırız.

Sebebi basit, SEO’da her şey anahtar kelimelerle başlar. Kullanıcılar bilgi bulmak için bir arama motoru kullanır ve arama kutusuna bir arama sorgusu girer.

Arama sorgularında kullanılan bazı kelimelerin belirli anlamları vardır ve bazıları diğerlerinden daha sık kullanılır ve bu kelimelere SEO’da anahtar kelimeler denir.

Anahtar kelimeler, kullanıcıların ne istediğini anlamamıza yardımcı olur ve SEO uzmanları olarak bizim işimiz, onlara amaçlarına hizmet eden içerik sağlamaktır. SEO’nun anlamı budur.

Kelimeler için bir araştırma yapmamız gerekiyor, buna anahtar kelime araştırması adı verilen bir süreç vardır.

Anahtar kelime araştırması ile bir anahtar kelimenin dijital dünyada ne aralıklarla arandığını ve o anahtar kelimeyle ilgili diğer arama terimlerini öğrenebilirsiniz.

Kullanıcılara okumak istedikleri içerik türünü veren bir içerik pazarlama planı oluşturabilirsiniz.

Google Search Console Araçları

SEO’ya başladığınızda, SEO kampanyanızın nasıl performans gösterdiğini anlamanız gerekir. Bunu yapmak için aşağıdakileri bilmeniz gerekir:

Web sitenizin kaç sayfasının arama motorları tarafından indekslendiğini Sitenizin sonuçlarda görünmesini tetikleyen anahtar kelimeler

Arama motorları aracılığıyla web sitenize kaç kişi ve hangi anahtar kelimeler için geldi? Tarama işlemi sırasında bir şeyler ters giderse ve neden bazı sayfalarınız dizine eklenmiyor? Belirli anahtar kelimeler için web sitenizin ortalama sıralaması nedir?

Cevabı Web Yöneticisi Araçları aracılığıyla alabilirsiniz.

Tüm büyük arama motorları, site sahiplerine sitelerinin aramada nasıl performans gösterdiğini anlamalarına yardımcı olacak bir dizi araç ve rapor sağlar.

SEO Başarı Faktörleri

Yukarıda açıklanan temel SEO kavramları, arama motoru optimizasyonunun temel ilkeleridir. SEO öğrenmek zor değildir. İlk başta karmaşık görünebilir, ancak temel bilgileri öğrenip SEO yapmaya başladığınızda her şey anlam kazanmaya başlar.

Google’da üst sıralarda yer alan siteler aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Kullanıcı amacına uygun içeriğe sahipler
  • Teknik SEO hataları içermezler.
  • Yüksek düzeyde E-A-T gösterirler.
  • E-A-T’yi de gösteren diğer siteler tarafından referans alınmıştır
  • Hızlı, mobil uyumlu ve kullanımı kolay
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir