SEO Uyumlu Makale Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

SEO Uyumlu Makale Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Total
0
Shares

Gelişen dünya ile birlikte yoğun bir şekilde yaygınlaşan teknoloji çoğu alanda insanların hayatını kolaylaştırmaktadır. Teknolojinin; iletişimi sağlamak, işleri hızlandırmak, yeni iş alanları oluşturmak ve üretkenliği arttırmak gibi pek çok pozitif yönü vardır. Ancak tüm bu avantajların yanı sıra bazı dezavantajları da mevcuttur.

Günümüzde en çok yaygınlaşan teknoloji temelli sorunlardan biri de içerik hırsızlığıdır. Artık çeşitli programlar ve çok sık kullanılmaya başlanan yapay zeka ile özgün eser sayısı oldukça azalmıştır. Özellikle makale türündeki yazılarda içerik çoğu zaman birbirinin türevi şeklindedir. Bu durum da makalelerin değerini oldukça düşürmektedir. Peki bir makalenin yalnızca içerik olarak özgün olması yeterli midir? Dijital dünyada yazılarınızı nasıl daha fazla kitleye ulaştırabilirsiniz? Elbette SEO uyumlu makaleler yazarak.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

Dijital ortamda bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istediğinizde arama motorlarına o konuyla ilgili birkaç kelime yazar ve aratırsınız ve karşınıza sırayla farklı içerikler gelir. Peki bu arama motorları neye göre bu içerikleri sıralıyor? Bunun yanı sıra girilen sayfalardan hemen ayrılmak ya da sayfadaki bilgileri edinmeye devam etmek gibi iki farklı ihtimal de mevcuttur. İşte SEO uyumu da tam olarak burada devreye girmektedir. SEO, insanların ihtiyaç duyduğu içeriklerin arama motorlarında en üst sıralarda listelenmesi için dikkat edilmesi gereken bir formattır. Web siteniz ya da içeriğiniz ne kadar SEO uyumlu ise arama sonuçlarında daha üst sıralarda olma olasılığınız da o kadar yüksektir.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Yazınız Özgün Olmalı

SEO uyumlu makale yazmak için konu belirledikten sonra kapsamlı bir araştırma yapmadan eyleme geçmeyin. Birkaç makaleye göz gezdirip orada anlatılan bilgilerin ötesine geçemediğiniz yazılar, size uzun vadede başarı sağlamayacaktır. Bu yüzden içeriklerinizi yazmaya önce ayrıntılı bir araştırma ile başlayın. Sonrasında edinmiş olduğunuz bilgileri harmanlayarak kendi cümlelerinizle SEO formatına uygun, özgün paragraflar yazmaya başlayın. Başka yazılardan yapılmış olan alıntılar, tarayıcılar tarafından çok kolay tespit edilebiliyor. Bu da içerik hırsızlığına girdiği için size başarı getirmekten ziyade bir suç olarak geri dönüyor.

Yazım Kurallarına Dikkat Edin

Dil bilgisi kurallarına ve noktalama işaretlerine uymayan hiçbir yazı başarılı değildir. Yazım kurallarının ve noktalama işaretlerinin Türk Dil Kurumuna uygun olduğundan emin olmadan yazılarınızı paylaşmayın.

İlgi Çekici Başlıklar Çok Önemli

Bir kitabın kapak resmi nasıl okuyucuyu kendine çekiyorsa bir makalenin de başlığı okuyucuyu etkileyebilmelidir. Alışılmışın dışında, özgün başlıklar oluşturmaya özen gösterin. Merak uyandırması için soru eki içeren başlıklar kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Yazının Uzunluğu iyi Ayarlanmalı

Kesinlikle 300 kelimeden az metinler ile SEO formatlı makaleler oluşturmayın. Yazınızın detaylara girerek okuyucuyu tatmin edebilmesi gerekmektedir. Ancak doyurucu bilgi vermek laf kalabalığı olarak algılanmamalıdır. Bu yüzden 2000 kelimelik üst sınırı da çok fazla aşmamanız iyi olur.

Yazınızı Görsellerle Zenginleştirip Dikkatleri Toplayın

Sayfalarca dümdüz yazı okumak, içerik her ne kadar eğlenceli olsa da okuyucuyu bir yerden sonra sıkmaya başlar. Bunu önlemek için siz de makalenize konuyla alakalı çeşitli video, resim gibi içerikler eklerseniz yazınız okuyucunun daha çok ilgisini çekecektir. Ayrıca kullanılan materyallerin çözünürlük değerinin düşük olmamasına ve içeriklerin özgün olmasına özen gösterin. SEO Formatında özgün olmanın temel şartlardan biri olduğunu unutmayın.

Doğru Sıklıkla Doğru Anahtar Kelimeler Kullanın

Anahtar kelimeler makalelerinizi arama motorlarında üst sıralara çıkaracak en önemli püf noktalardan biridir. Bir konu hakkında araştırma yaparken aynı zamanda da konu ile alakalı anahtar kelimelerin tespit edilmesi gerekir. Konuyla en çok ilgisi olan ve insanların o konuya ulaşmak için kullanabileceği kelimeler, makalenin anahtar kelimeleridir. Bu konudaki bir başka önemli husus da belirlenen kelimelerin metin içerisinde ne sıklıkta kullanıldığıdır. Ortak bir doğru olmasa da metin içerisinde anahtar kelimelerin ortalama %2 oranında kullanılması yeterlidir.

Makalelerinizde Sıklıkla Bağlantılara Yer Verin

Bir başka önemli konu ise makalelerinizde konu ile alakalı linkler bulundurmanızdır. Makalelerinizin arasında da verebileceğiniz linkler sizi öne çıkaracaktır. Bu linkler sayesinde SEO formatının diğer bir amacı olan, makalelerinizi ziyaret eden kişilerin daha uzun süre sitede kalmasını sağlayabilirsiniz.

H Etiketlerine Dikkat Edin

Makale başlıklarını oluştururken H etiketlerini kullanmaya özen gösterin. Sayı konusunda bir netlik söz konusu olmasa da başlangıçta bir adet H1 etiketi olmalıdır. Devamında da H2 ve H3 şeklinde sıralama yapılmalıdır.

SEO Uyumlu Makale Yazarlığı Eğitimleri

SEO formatlı yazılara talep arttıkça bu alanda çalışmaya başlamak isteyen pek çok yazar kitlesi oluştu. Ancak yeterince bilgi sahibi olmadan SEO uyumlu formatta yazı yazmak imkansızdır. Bu yüzden bu alanda bilgi açığının kapanması, isteyen herkesin fayda sağlayabilmesi için birçok online, ücretli ya da ücretsiz kurs açıldı. Ancak bir kursa bağlı kalmak ya da ücret ödemek istemeyen yazarlar için de evde rahatlıkla internetten çalışabilecekleri oldukça fazla bilgi kaynağı bulunmaktadır. SEO ile ilgili çok sayıda makale ve video internette mevcuttur. Hatta tüm bunların yanı sıra SEO uyumlu makale örnekleri bulmak bile mümkündür.

Teknoloji sayesinde bilgi erişiminde sağlanan kolaylık, bu alanda bilgi hırsızlığını da kolaylaştırdı. Ayrıca gereğinden fazla artan paylaşımlar içinde kendi eserlerini okuyucuya ulaştırmaya çalışan yazarlar da bu konuda çok zorlanmaya başladı. İşte tüm bu sorunlara çözüm olarak geliştirilen SEO formatı ile artık okuyucular özgün ve düzgün formatlı makaleler okuyabilecekken yazarlar da yazmış oldukları içerikleri arama motorlarınınfiltreleri sayesinde okuyuculara daha kolay ulaştırabilecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir