Çözüldüğünde Sıralamanızı Yükseltecek 10 SEO Hatası

Çözüldüğünde Sıralamanızı Yükseltecek 10 SEO Hatası

Total
0
Shares

Bir internet sitesine SEO yaparken “yaptıklarınız” kadar “yanlış yaptıklarınızın” da önemli olduğunu hatırlatmak için böyle bir yazı kaleme almak istedim. SEO bir yarışsa -ki öyle- ve siz de bu yarışta öne geçmek istiyorsanız, rakiplerinizin eklediği içerikler, backlickler ve başka çalışmalar kadar sitenizde yanlış yaptığınız şeyleri de düzeltmeniz gerektiğini unutmayın.

Öyle ki yanlış eklenen başlıklar, kısa içerikli metinler, kalitesiz backlinkler ve bu sayfada paylaşacağım birçok hatalı işlem; sizi sıralamada üst sıralara çıkarmayı bırakın tam tersi istikamete de atabilir. O yüzden bu yazıyı dikkatli okumanızı ve eklediğim her başlık için SEO yaptığınız siteyi mutlaka kontrol etmenizi öneriyorum.

Kısa ve Kalitesiz İçerik

SEO için eskiden eskiye söylenen bir söz vardır. “İçerik kraldır.” Daha önceki yıllarda backlinkler SEO için neredeyse her şey olsa da, son yıllarda yapılan güncellemelerle içeriğin önemi daha da arttı. Hiç backlink almamış bir yazı bile üst sıralara çıkarak hit alabiliyor. Tabi bu 0 backlink ya da çalışma demek değil.

Eğer SEO yaptığınız bir siteye içerik ekliyorsanız, bu içeriğin en az 600 kelimeden oluşmasına dikkat edin. Sırf 600 kelime olsun diye yazılan bir yazı da olmasın elbette. Çünkü yazıyı uzatmak için yapılan tekrarlar kullanıcıları sıkarak sitenizden çıkmalarına neden olacaktır.

Yanlış Başlık Seçimi

İnsanların arama sonuçlarında yazınızla ilgili göreceği ilk şey, başlıktır. Bu yüzden alakasız ve yazının içeriğini yansıtmayan başlıklar kullanıcıların içeriğinize gelmemesine neden olabilir. Yani o kadar emek vererek eklediğiniz yazınızı, sırf yanlış ya da yanıltıcı başlık seçimi nedeniyle “çöpe” çevirebilirsiniz.

Çok Uzun Ya Da Çok Kısa Başlık

Yapılan en sık hatalardan biri de eklediğiniz içerikler için hazırlanan başlıkların çok kısa ya da çok uzun olmasıdır. Bazı yazılarda mecburen uzun başlık kullanmak zorunda kalabilirsiniz fakat bu başlığı da Google’da görünecek şekilde olabildiğince kısaltmalısınız. Bu yazının başlığı örnek olabilir.

Çok kısa başlık seçimi de yazınızı arama motorlarının nezdinde değersiz bir hale getirebilir. Çünkü yeni nesil SEO’da uzun kelimelerden oluşan, insanların aradıkları uzun anahtar kelimelere cevap verecek başlıklar birkaç adım önde.

Siteyi Yetersiz Güncelleme

SEO uzun soluklu bir iştir. Sitenizi ilk haftalar sıkça güncelleyip daha sonra yeni içerik eklemeyi azaltır ya da durdurursanız, bu durum siteniz için bir dezavantaja dönecektir. Örnek vermek gerekirse elinizde 15 adet içerik olduğunu varsayalım. Bu içerikleri ilk ay hemen siteye eklemektense, 3 aylık bir sürede parça parça ekleme yapmak ve siteyi sürekli güncel tutmak daha akıllıca bir taktiktir. Google güncel ve aktif siteleri sever.

Kötü Site Performansı

Eklediğiniz içerik kadar sitenizin kullanıcı odaklı olması, gelen kişilerin sitenizi rahatça kullanması da SEO açısında oldukça önemli bir konudur. Yavaş açılan ve kullanıcıların istedikleri gibi rahatça dolaşamadıkları bir internet siteniz varsa, SEO yaparken 1-0 geridesiniz. Hatta sitenizi ciddi anlamda yavaş ve sürekli kopan/kapanan bir hostingde çalıştırıyorsanız yaptığınız bütün SEO taktiklerinin çöpe dönüşebileceğini söyleyebilirim.

SEO için Türkiye lokasyonlu, yüksek uptime oranlarına sahip, hızlı ve güvenli hosting/sanal ya da fiziksel sunucu ihtiyaçlarınız için benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. SEO hizmetlerim gibi sunucu hizmetlerim de sözleşmeli ve faturalıdır.

Yanlış Heading Etiketi Kullanımı

Site içi SEO için yanlış H etiketi kullanımı oldukça önemli bir konudur. Bu etiketlerin hiç kullanılmaması ya da örneğin sürekli H1 etiketini kullanmak, SEO yaptığınız bir siteye yarardan çok zarar verir. Bu bağlamda H etiketlerini doğru kullanmaya önem vermelisiniz.

Bozuk Görsel Ve Bağlantılar

Site içine ya da dışına verdiğiniz bozuk bir bağlantı ya da görsel SEO açısından olumsuz bir etkiye neden olacaktır. Bu yüzden mutlaka bozuk bağlantılarınızı veya görsellerinizi kontrol ederek güncellemelisiniz. Site içi SEO için oldukça önemli olan bu konu çoğu zaman göz ardı ediliyor.

SSL Sertifikası Sorunları

SSL sertifika problemleri de en sık karşılaşılan SEO sorunlarındandır. Daha önce SSL, SEO için çok önemli değildi. Fakat son yıllardaki güncellemelerle SSL sertifikası olmazsa olmaz bir hal aldı. Nasıl ki artık bir internet sitesinin mobil uyumlu olup olmadığını sormuyor, her sitenin doğal olarak mobil uyumlu olması gerektiğini biliyorsak aynı şekilde SSL sertifikasını da “default” olarak var kabul etmeliyiz.

SSL kullanmayan ya da SSL hatası bulunan internet siteleri SEO’da 1-0 geriye düşer, bu çok net. Bir de https bağlantılarını http’ye yönlendirmesi var ki bu tam evlere şenlik. Güçlü bir SEO için SSL sertifikasına sahip olmalı ve varsa SSL sorunlarını mutlaka düzeltmelisiniz.

Site Haritası Eksikliği

WordPress sitelerde bu sorun olmasa da, özel projelerde site haritası eksikliğini çok gördüm. Ne olursa olsun SEO yapılacak bir internet sitesinin mutlaka site haritası olmalı. Bu site haritası mutlaka robots.txt dosyasına da eklenmeli.

Yanlış SEO yapılan bir sitede gördüğüm en temel sorunlardan biri de yalnızca tek tip ve anahtar kelimeye bağlantı alma hatasıdır. Ücretsiz backlink kaynakları kategorisini ziyaret ettiyseniz orada PDF backlink ya da görsel backlink gibi birden fazla çeşitte alabileceğiniz kaynakları paylaştım.

Eğer sadece anahtar kelimenize dofollow şekilde backlinkler alırsanız, bu durum bir süre sonra sitenize yarardan çok zarar verir ve hatta Google sitenize manuel işlem yaptığınızı düşünerek cezalandırabilir bile.

Aslında bu konuda biraz daha yazabilirdim fakat bu yazıda en çok karşılaştığım ve en önemli gördüğüm sorunları paylaşmak istedim. Bu 10 maddeyi dikkatlice incelemenizi ve sitenize uygulamanızı tavsiye ederim.

Eksik ve alakasız içerik, yanlış başlık ve H etiketi kullanımı, bozuk bağlantılar ve görseller, SSL sertifika hataları ve yanlış backlink kullanımı sitenizin onlarca adım geriye düşmesine neden olur. Ayrıca SEO yaparken acele etmemeli ve sabırla düzenli olarak sitenizi güncellemelisiniz.

Eğer SEO uzmanı arıyor ve kişisel ya da kurumsal projeleriniz için profesyonel bir destek talep ediyorsanız bu yazıya yapacağınız yorumla ya da iletişim sayfasında var olan formu kullanarak bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca (aktif olduğumda) sol tarafta görünen canlı destek butonu ile bana doğrudan mesaj da gönderebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir